Apakah Perbezaan Free Software dan Open Source Software ?

Saya sebenarnya kurang pasti sejauh manakah perbezaan di antara kedua-dua istilah ini iaitu free dan open source software. Pada mulanya saya merasakan seperti sama tetapi takkanlah sebab free bermaksud “percuma”, open bermaksud “buka”.  - kan berbeza tu. Oleh itu saya membuat bacaan tambahan bagi mendapat gambaran yang lebih jelas dari sebelum ini. Terus terang, saya memang gilakan software. Setiap software yang saya jumpa, saya akan cuba dan rasai kenikmatannya. Jika tidak berpuas hati, uninstall dan remarks sebagai SHIT.

Perbezaan ketara yang dapat dikesan adalah Free Software memberi 4 kebebasan yang utama kepada pengguna – Teori Dr Stallman. Manakala Open Source Software tidak memberi kebebasan sepertimana Free Software walaupun ianya memberi akses percuma kod sumber ke atas software tersebut.

Sebagai contoh kita ambil lesen JSON (JavaScript Object Notation). Ianya adalah Open Source - salah satu aplikasi yang nuffnang guna adalah Open Flash Chart, dalam JSON format (ala, yang anda selalu cek dekat bahagian Analytics). Walaupun nuffnang guna secara PERCUMA (jika saya salah betulkan), sebenarnya ianya bukanlah dalam kategori Free Software, sebab ianya ada batasan. Kegunaannya mestilah bertujuan BAIK dan TIDAK EVIL. Manakala GPL adalah Free Software sebab ianya tidak menyekat atas mana-mana tujuan ke atas kod sumber yang pengguna ambil. Kalau tak macam mana boleh wujud Backtrack. Betul tak?

Jadi apakah 4 kebebasan tersebut? Boleh lihat video di bawah. Richard Stallman menerangkan 4 kebebasan ber”software”.

0. Freedom to run the program as you wish.
1. Freedom to study the source code of the program and then change it so the program does what you wish.
2. Freedom to help your neighbour. That’s the freedom to redistribute the exact copies of the software when you wish.
3. Freedom to contribute to your community. That’s the freedom to distribute copies or modified versions when you wish.

Okay, dari penerangan yang dibuat oleh Dr Stallman, lebih mudah kalau saya buat table. Lebih clear!

Kalau anda ada pendapat sendiri, boleh share dengan saya. Melalut pun saya terima, janji bagi pendapat. Sebab saya dah lama konfius dengan dua istilah ni. Tapi malas nak buat research. Walaupun ambil course SE (Software Engineering), tapi banyak lagi perkara yang saya tak tahu dan buat tak tahu – akibat cinta yang terulang.

Mungkin tahun depan saya akan lepaskan beberapa software yang telah saya buat kepada umum. Jadi apakah kebebasan yang patut saya beri. Adakah membenarkan EVIL? <– macam ada orang nak guna je pun ? hahaha

Kalau anda rasa nak tahu lebih lanjut, download ebook ini http://www.google.com.my/url?sa=t&source=web&cd=5&ved=0CDoQFjAE&url=http%3A%2F%2Fhugoroy.eu%2Fdoc%2Funderstanding_fs_licensing-andrewmstlaurent-ccbynd.pdf&ei=d7VfTtqfJsrtrQf92YitDw&usg=AFQjCNHcl3zG2BNYKwba7vu5Eml1tNg2bg

Sorry guys, ebook Bahasa Inggeris, kalau siapa-siapa rajin bolehlah tolong translatekan untuk umum. Jangan risau link download yang saya beri memang terbaik ^_^ . Sebenarnya artikel ini sebagai nota saya sendiri dan juga inspirasi buat anda semua yang mungkin juga terfikir-fikir apakah maksud sebenar kedua-dua istilah ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 thoughts on “Apakah Perbezaan Free Software dan Open Source Software ?

  1. GPL lak ada GPL v2, v3 pun ada. Lepas tuh ada lagi lesen part-GLP, Lesser-GPL (LGPL) dlm kategori openSource. OSS (open source software) boleh dijual mgkit GPL v3, tapi akan dipersoalkanlah kenapa sumber terbuka mesti dijual dan beberapa lagi sebab2 kemanusiaan.

    Kalau free tapi tak open source, hang takleh nak acquire source. Untuk lesen LGPL, source-code tidak disebarkan secara umum kecuali ada request.

    Source code plak yang kita dapatkan kita leh edit n distribute blek.. ada juga org sengaja amik source code sebab nak compile sendiri sesuatu applikasi mengikut citarasa sendiri. Contohnya ada programmer nak pasang enjin php, kalau dia compile sendiri dia boleh buang extension yg tidak diperlukan. sekian

    • Ak ada terbaca jenis2 GPL ni. Tpi kurang jelas. Tengs jelaskan.

      2nd statement ni kurang faham. kenapa xboleh nak acquire source?

      3rd statement setuju, sbb ada juga programmer yg buat macam tu

      • Lesser-GPL, dilesenkan kepada perisian di mne developer hnye lepaskan source code kepada yang meminta sahaja. itu yg dibuat oleh sorang kawan aku nick name dia ‘neko prog’ semasa dia design udev-mum untuk broadband user… klau mintak dia bagi lah. itu je sebenarnyar

  2. byyyyyykkkk term yg interchangeable kan?
    senang kalau guna contoh

    penah dgr NS2 (network simulator 2)?
    tu open source; ade wide range of community yg improve/modify original punya codes and made it available utk other users
    and NS2 is GNU GPL

    ada satu lagi simulator called Opnet
    i xpnah guna pun hehe tp my uni guna in some phD projects; rs mcm nak try la nnt
    yg tu free to use tp limited psl kena ada licence
    so ni free software, la kan?

    nak kena read in more details la
    i rs i pun dah confuse skrg heeeeee~ :P

    • tulah, byk sgt term yg macam2, jadi pening. ;)
      NS2 pernah dengar, tpi xpernah thu lebih dalam
      dan secara jujur x pernah guna pun :)

      Opnet pun x pernah tahu.
      klu ada limit kira Open Source, klu xde limit kira free software.
      (klu ikut teori yg i faham lah) kdg terfening jugak

      I rase mcm x sbr nk tgok pojek2 yg u dah buat, sedang, dan bakal.
      Sbb entahla, suka tngok pojek orang, cari idea ;)

      • nnt i tunjuk ;)
        tp interface i mmg basic habis
        nnt i bosan2 i tulis kat my blog :P

        eh jap.. open source bkn ke source yg open; which means boleh tambah2 sesuka hati utk improvement n share kat community lain?
        java is… open source, kan?

        ade byk kan software yg dikatekan “free software” yg free utk download tp nak guna, tak free
        yg tu namanya apa pulak ek?
        slalu i guna download.com; so dr situ la yg i jumpa kononnya diorg ckp free, padahal free utk download je la hohoho

        • UI klu basic tu sllunye dia punya
          coding terbaik sbb tumpuan lebih pada coding kan.
          Okay, share tau

          open source mmg boleh tambah tpi dia ada batasan
          contoh mesti bertujuan BAIK dan TIDAK NAKAL. heee :)
          Tpi i pun masih confius lagi ni.

          em ape kata u download ebook tu n u baca.
          i malas nk baca sbb english, byk lak tu.
          u pandai english, pastu compilekan utk i apa sebenarnya maksud istilah 2 benda ni. terbaik tak? hehehe ;)

          oh donlot dot com tu dulu rajin masuk, skunk x lagi.
          byk yg x free sgt. tol tu, free utk donlot je ;(

          • i tgh cuti, so pape yg ilmiah my brain reject ehehehe :P

            u xpnah try Labview lg kan?
            nnt i show off :P HAHAHAHAHAH
            confirm u akan try it urself jgak nnt

  3. bagi aku free software ia software yang kurang complicated dan mudah dibina, sedangkan yg open software tu memerlukan community yg ramai bagi meng improvekan software tersebut seperti android,… ni fahamana aku la, bukan aku baca kat mana mana, betul ker salah, hehehe

    • Dulu ak juga fikir mcm tu. Tapikan xsebenarnye :)
      Dua2 boleh jadi complicated atau dua2 boleh jadi x complicated
      Tpi ak suka pendapat mcm ni, sebab personal option masing2 kan ;)

  4. Namanya sahaja Free Software tapi bukan full version kalau Open Source puas hati pakai ada developer siap bagi code untuk penambahbaikan, ada developer yang minta derma ikhlas dan memberi kredit hasil usaha mereka

    • Tpi dalam konteks yag sy study n faham, free software tak semestinya tak full version. Sbgi contoh GPL adalah kategori Free Software.
      Neway Tengs sbb share pendapat mcm tu. I like. Sbb setiap org ada kefahaman sendiri

Leave a Reply