Jadikan Laptop Anda Sebagai Web Server + W3Schools Offline

Bagi pengguna yang terlalu dambakan apa sahaja programming language yang berkaitan dengan web, w3shcools adalah platform terbaik kepada newbie dan juga advance users sebagai rujukan. Saya sendiri masih lagi menjadikan w3shools sebagai rujukan utama untuk belajar. Di sini saya telah menghasilkan w3shools versi offline. Jadi anda boleh melayari w3shools walaupun talian Internet tiada. Boleh run pada localhost sahaja.

Terus terang saya katakan, untuk run file .asp tidak sama seperti run file .php. Untuk run file. asp, ia memerlukan kemahiran teknikal dan usaha yang lebih. Saya sendiri telah mengambil masa lebih dari 4 jam untuk mencari solution semata-mata untuk run file .asp (plus buang masa sambil tengok MV k-pop akibat tension). Berikut merupakan langah-langkah yang perlu anda lakukan :

1. Download w3shools offline + versi penuhhttp://www.filesonic.com/file/1213643564

2.Sementara menunggu download, aktifkan IIS (Intenet Information Services). Pastikan anda tick semua option di bawah IIS kecuali FTP (FTP adalah optional kepada anda).

3. Baca arahan lengkap di sini : http://www.w3schools.com/asp/asp_install.asp – langkah-langkah mengaktifkan IIS.

4. Download Microsoft Web Platform Installer (jika perlu) untuk IIS7 :http://www.microsoft.com/web/downloads/platform.aspx

5. Buka IIS Manager, pada “run”, taipkan “inetmgr”, tanpa double quotations.

6. Pada IIS Manager, pergi pada Connections pane, pilih sites, plih Default Web Site, klik ISAPI and CGI Restrictions, pilih Edit featured, dan allow kesemuanya. Jika ada masalah rujuk http://learn.iis.net/page.aspx/266/troubleshooting-failed-requests-using-tracing-in-iis-7/

7. Seterunsya dibawah kategori Management, pilih  Configuration Editor. Berikan Full Access Control pada laptop anda. (Anda kena rajin-rajin explore).

8. Akhir sekali, taipkan full direcktori w3shools. Contoh yang saya buat : http://localhost/w3schools/Internet/index.htm

9. Sekarang anda sudah pun mempunyai w3shools lengkap untuk diakses bila-bila masa tanpa perlu anda talian Internet. yaay!

Video dibawah adalah hasil w3shools offline versi penuh yang saya lakukan. Anda juga harus cuba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 thoughts on “Jadikan Laptop Anda Sebagai Web Server + W3Schools Offline

    • Dia lama sikit, bgantung pada kelajuan PC ko.. Terus trang, mmg agak chalengging sikit nak bagi semuanya bjaya. Tpi bila dah boleh run mmg seronok sgt. Yg dlm rar tu, ko extract mcm biasa. Then ko masukkan dalam folder inetpub–>wwwroot. Baca arahan no.3 mcm mana nak buat ;)

      • ok, dan satu lagi yg menarik..masa install IIS semalam..aku nampak wordpress..woo mcm mana tu?tu untuk belajar design theme ke?design them secara offline?

        tapi wordpress memang didownload kan?yg org sibuk upgrade tu

        • Dia mcm untuk run wordpress dkt localhost. Try je..
          Wow..tgah belajar buat theme wp ke? nnti klu da bjaya..boleh ak try ;)
          Yang upgrade tu, boleh upgrade terus dari CMS kt hosting.

    • Konsep adalah sama seperi wampserver. Tapi teknik adalah sangat berbeza. Untuk run file .asp, Ko kena guna IIS. FTP tu adalah optional je. Xyah guna filezilla pon. Just ko aktifkan IIS. IIS ni macam servis untuk host web server

    • Ok download lah. Rasanya ko mesti dah sgt familiar dgn w3schools ni.
      Cuma kdg2 kita lupa syntax. Maklumalah nk belajar semua jenis programming bukan senang sbb syntax kdg2 berbeza

Leave a Reply